Jó reggelt! Én ma bagelt akarok enni.

Valahogy így történt. Németh Tamás egy reggel felkelt, és bagelt akart enni. El is indult Budapest utcáin, hogy rátaláljon az igazira. De nem járt sikerrel. Amiket a kávézókban, péksüteményt árusító helyeken talált, csak igen nagy jóindulattal lehetett volna bagelnek nevezni.

Ja, de hogy mi is az a bagel? Ez a kérdés pár évvel ezelőtt abszolút jogos lett volna bármelyik budapesti lakostól. De néhány éve már nem az. Mert azóta van nekünk egy Budapest Bägelünk.

Szóval a bagel. Így néz ki:

bagel_6.jpgÉs most jöjjön egy kis bagel történelem.

Az első bagelek születési helyéért nem kell messzire mennünk: elég, ha Lengyelországig visz az utunk. Valahol azon a területen láttak napvilágot az első kis lukas közepű csodák. Zsidó eredettel is rendelkezik, ezért van az, hogy Izraelben és Amerikában is ismert étel, utóbbiban beletartozik a cookies-mogyoróvajas szendvics kategóriába (azt azonban meg kell jegyezni, hogy az ottani bagelek nagy részének köze sincs az igazihoz).

Kb. akkora, mint egy zsömle. De nagyon nem az. Maximum annyi a közös a kettőben, hogy mindkettőt meg lehet enni. A bagel közepén van egy luk. Ez nagyon fontos: ha nincs, azt jelenti, nem kelt meg eléggé, vagy mást rontottak el az elkészítés során, és akkor már nem az igazi. Lehet bele tenni nagyjából akármit, ami a jóízlés határán belül mozog, de mivel ez a skála igen széles, tényleg sokféle elképzelés megvalósítható a kettévágott bagel közötti mennyei területen. A Budapest Bägel kínálata a töltelék terén igyekszik az évszakhoz idomulni, hogy idényzöldséget használhassanak. Lehet sósan is, édesen is fogyasztani.
Igazán szabad egy étel.

A Budapest Bägel Facebook oldalán találhatunk képeket édes meg sós változatokról is, amik, hát durván jól néznek ki.

bagel_4.jpg

https://www.facebook.com/budapestbagel

Az elkészítése bonyolult, érzékeny folyamat. Nagyon oda kell figyelni, mit, mennyi ideig, hogyan csinál az ember. A bonyolultságát jelzi például, hogy főzni is, sütni is kell. De a lényeg, hogy a végén elképesztően finom bageleket kapunk.

Na szóval, ott tartottunk, hogy szegény Németh Tamás nem talált magának bagelt széles e Budapesten. Hát-hát. Nem szép dolog.

Aztán egy héttel később Izraelben járt a barátaival, és Jeruzsálemben belefutott a bagelbe. Igaz, az ottani kicsit más: hosszúkás, meg magában eszik, egy kis fűszerrel. Eltökélt bagelvadászunk addig járt az árusok nyakára, míg az egyiktől megszerezte a receptet. Aztán hazajött, és hónapokig minden nap bagelt sütött. A recept egyre változott, a bagelek egyre finomabbak lettek, Tomi családja egyre jobban unta a napi programot. De aztán egy napon… olyan finom bagelek jöttek ki a sütőből, hogy nem volt mit tenni, odáig kellett lenni értük. Így tett az egész család, aztán egyre többen és többen.

Tomi ugyanis a győztes recepttel elkészített bageleket egy reggel bepakolta a táskájába, és elindult, hogy valamit kezdjen velük. Hamarosan kialakult egy öt-hat helyből (kávézók, éttermek) álló kör, akiknek minden reggel szállította a friss bageleket. A sikerük pedig egyre nagyobb lett.

Aztán megkereste őt a Telep egyik vezetője, és megkérdezte, beszállna-e egy bagelező nyitásába. Mi az, hogy. Először a Kecskeméti utcában nyílt meg az üzlet, 2014 nyarán pedig átköltöztek a Kálvin térre. Az emberek elkezdték megismerni a helyet, beszéltek róla, egyre ismertebb lett. A bageleket a kezdetektől Tomi süti, és ezen nem is akar változtatni. Annyi változás történt csupán, hogy rajta kívül mostmár még egy ember tudja a titkos receptet, ha Tomi esetleg nyaralni menne, ne kelljen nélkülöznie a nagyközönségnek a bagelt.

Naponta körülbelül 350 bagel készül el, amihez ihatunk egy finom kávét, teát vagy gyümölcslevet is a Budapest Bägelben.

Az üzlet nem nagy, de senki sem panaszkodik: bent is le tud ülni pár ember, kint pedig egy nagyobb asztal köré lehet helyet foglalni, ahol akárki ül melletted, egy közös biztos van bennetek: szeretitek a bagelt. 

Tomi számításai szerint eddig körülbelül félmillió bagelt sütött meg. És ez a szám egyre csak gyarapszik.

Az odajárók közül sokan törzsvendégek már, de akad olyan is, aki reggel a szomszéd lakásból jön le papucsban, hogy megvegye a reggelijét. A vendégek között sok az egyetemista: magyar és külföldi egyaránt. Utóbbiak közül sokan örömmel üdvözlik a számukra már ismert bagelt, előbbiek pedig hamar megszeretik.

Mert a bagellel nem lehet mást csinálni, mint megenni, és megszeretni.

bagel_5.jpg